Είδος
> Κατοικίες (αστικές)
> Κατοικίες (εξοχικές)
> Καταστήματα
> Γραφεία
> Bar-café
> Έπιπλο/Αντικείμενο
> Εστιατόρια
> Ξενοδοχεία
> Άλλοι χώροι
> Inspiration Tools
 
Σχεδιαστές
> AC BAU
> Barruso Giorgio
> Hayon Jaime
> P2EN Architects
> QUAD Interiors Architecture
> Πολίδης & Συνεργάτες
> Vonsung
> Design X
> Karim Rashid
> Ctrlzak
> Innovo Constructions
> Art Wave
> Sybarite
> Customade
> Path Architecture
> JOA - Jensen & Skodvin Arkitektkontor
> Μυρτώ Κιούρτη και Κώστας Τσιαμπάος
> Καμπά Δήμητρα
> Concept comm
> Art & Design Group
> Emcor
> Ελίνα Χατζηχρόνογλου
> Δημήτρης Φιλιππιτζής
> Convartis
> Μπίνου Μαρία
> Rkitekts
 
Eγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας.
E-MAIL:
 
Sports Hall Bale
1a

Η αρχιτεκτονική ομάδα "3 LHD Architects" ανέλαβε τη σχεδίαση και κατασκευή του Sports Hall Bale, του ολοκαίνουριου αθλητικού κέντρου της πόλης Bale στην Κροατία. Ο πρωτότυπος σχεδιασμός του, αλλά και ο συνδυασμός των παραδοσιακών τρόπων κατασκευής του με τις νέες τεχνολογίες είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που το έχουν καταστήσει ξεχωριστό και μοναδικό στο είδος του.

Της Άντας Μακρή

Εκ πρώτης όψεως το Sports Hall Bale δύσκολα θα σας θυμίσει αθλητικό κέντρο. Το ιδιαίτερα προσεγμένο design του εμπνεύστηκε η σχεδιαστική ομάδα "3 LHD Architects" και συγκεκριμένα οι Sasa Begovic, Marco Dabrovic, Tatjana Grozdanic Begovic, Silvije Novak, Ljerka Vuvic και Marin Mikelic. Η ανάληψη του έργου έγινε έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που κήρυξε η μικρή κοινότητα Bale των 1.000 περίπου κατοίκων. Η τελική δημιουργία θα έπρεπε να είναι απόλυτα σύμφωνη με το περιβάλλον της κοινότητας και να σέβεται την πολιτιστική ιστορία της πόλης.

Με άλλα λόγια, οι μοντέρνες και τολμηρές γραμμές δύσκολα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε αυτό εδώ το έργο. Αντίθετα, το project θα έπρεπε να είναι απλό και κατά κάποιο τρόπο "παραδοσιακό". Το συνολικό concept της "3 LHD Architects" αποτελεί τον καθρέφτη των μικρών παραδοσιακών πέτρινων καταλυμάτων που είναι γνωστά ως "kazun". Πρόκειται για πολυλειτουργικά μικρά κτίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καταφύγια, αφού παρέχουν ένα δροσερό περιβάλλον το καλοκαίρι και παράλληλα μειώνουν ή αν θέλετε "εμποδίζουν" το κρύο το χειμώνα.

Εμπνευσμένη από τα "kazun", η ομάδα επέλεξε να δημιουργήσει μία πρόσοψη, η οποία θα παραπέμπει στους τοπικούς, παραδοσιακούς πέτρινους τοίχους της περιοχής. Πράγματι, από μακριά το Sports Hall Bale μοιάζει περισσότερο με παραδοσιακό πετρόχτιστο σπίτι, γεγονός που το καθιστά ένα αρμονικό κομμάτι και συνέχεια της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της κοινότητας.  

Tο μέγεθος του αθλητικού κέντρου καθορίστηκε από το γήπεδο του μπάσκετ, ενώ στη συνέχεια διαμορφώθηκε για να φιλοξενήσει δεκάδες ακόμα αθλητικές δραστηριότητες και υπηρεσίες, όπως γυμναστήριο και σάουνα. Ταυτόχρονα, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Sports Hall Bale αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κτίσμα της κοινότητας Bale, μετά την εκκλησία. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το νέο αθλητικό κέντρο έχει και κοινωνικές προεκτάσεις, αφού εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες των κατοίκων, θα φιλοξενεί μία πληθώρα κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως τις συναντήσεις της τοπικής κοινότητας.

Με λίγα λόγια, η "3 LHD Architects" κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα project που αποτελεί λίγο πολύ προέκταση της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κάτι το οποίο ζητήθηκε εξάλλου εξ’ αρχής. Αν και το έργο αποτέλεσε ένα δύσκολο εγχείρημα, η σχεδιαστική ομάδα ξεπέρασε όλους τους περιορισμούς και τα εμπόδια, σχεδιάζοντας ένα αθλητικό κέντρο, πραγματικό στολίδι για τη μικρή κοινότητα Balle.

Δημοσιεύθηκε στο Material τεύχος 17

2
 
Search for materials
Αναζητήστε εδώ :
 
Search for materials
 
Events
> p_public 2016\"Παιδί και το δημόσιο χώρο\"

Η ομάδα p_public, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ “p_public 2Ο16”.

Φέτος, θα εστιάσουμε στην σχέση παιδιού και δημόσιου χώρου, μέσω συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και δράσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πόλης των Χανίων, άμεσα συνδεδεμένων με τον θεματικό άξονα του φεστιβάλ.