Είδος
> Κατοικίες (αστικές)
> Κατοικίες (εξοχικές)
> Καταστήματα
> Γραφεία
> Bar-café
> Έπιπλο/Αντικείμενο
> Εστιατόρια
> Ξενοδοχεία
> Άλλοι χώροι
> Inspiration Tools
 
Σχεδιαστές
> AC BAU
> Barruso Giorgio
> Hayon Jaime
> P2EN Architects
> QUAD Interiors Architecture
> Πολίδης & Συνεργάτες
> Vonsung
> Design X
> Karim Rashid
> Ctrlzak
> Innovo Constructions
> Art Wave
> Sybarite
> Customade
> Path Architecture
> JOA - Jensen & Skodvin Arkitektkontor
> Μυρτώ Κιούρτη και Κώστας Τσιαμπάος
> Καμπά Δήμητρα
> Concept comm
> Art & Design Group
> Emcor
> Ελίνα Χατζηχρόνογλου
> Δημήτρης Φιλιππιτζής
> Convartis
> Μπίνου Μαρία
> Rkitekts
 
Eγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας.
E-MAIL:
 
Zu+Elements by Giorgio Barruso

Η ιταλική φίρμα ρούχων Zu+Elements ιδρύθηκε το 2002 και έκτοτε έχει εδραιώσει τη φήμη της μέσω ενός διεθνούς δικτύου καταστημάτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, το Παρίσι και
το Βερολίνο. Πρόσφατα εγκαινίασε το πιο όμορφο ίσως κατάστημά της, αυτή τη φορά στο Μιλάνο και μάλιστα στον πιο trendy fashion δρόμο της πόλης, την Via Verri. Εμπνευστής του νέου καταστήματος ήταν ο Giorgio Borruso, γνωστός στους περισσότερους ως δημιουργός των καταστημάτων Fornarina.

Της Άντας Μακρή

1


Η "ναυαρχίδα" (flagship store) ολόκληρης της αλυσίδας Zu+Elements βρίσκεται πλέον στο Μιλάνο, σε μία από τις πιο εμπορικές και γεμάτες αίγλη γειτονιές της πόλης, που κατακλύζονται από οίκους και καταστήματα μόδας. Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου από την Phard Group, στην οποία ανήκει η φίρμα, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό εξελικτικό βήμα της Zu+Elements στη διεθνή fashion σκηνή.

Οι προκλήσεις για τη δημιουργία του νέου καταστήματος, το οποίο έπρεπε να ξεχωρίζει από όλες τις εμπορικές παρουσίες στη Via Verri αλλά και από όλα τα υπόλοιπα καταστήματα του ομίλου, ήταν πολλές. Μία από αυτές ήταν η μετατροπή ενός σχετικά χαμηλοτάβανου χώρου 100 περίπου τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος -αν και τοποθετημένος σε ένα μοναδικό σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της μόδας- βρίσκεται 60 εκατοστά πιο χαμηλά από το επίπεδο του δρόμου.

Ο σχεδιαστής του χώρου Giorgio Borruso και η ομάδα του συνειδητοποίησαν ευθύς εξ αρχής την ανάγκη για τη δημιουργία ενός είδους γέφυρας, που θα ένωνε τον πολυσύχναστο δρόμο με το εσωτερικό του καταστήματος. Παράλληλα, η είσοδος, αλλά και οι βιτρίνες του καταστήματος θα έπρεπε να είναι "εκθαμβωτικές", προκειμένου να προσελκύσουν τις ματιές των περαστικών. Γι' αυτό και ο σχεδιαστής επέλεξε φύλλα ανοξείδωτου χάλυβα, τα οποία ντύνουν σημεία της εισόδου, της βιτρίνας, αλλά και τα σκαλοπάτια που οδηγούν μέσα στο κατάστημα, δημιουργώντας έτσι μια εντυπωσιακή εικόνα αντικατοπτρισμών.

b

Προς ενίσχυση των παραπάνω, από την είσοδο κιόλας του καταστήματος, ένας κατακόκκινος σταυρός, το χαρακτηριστικό δηλαδή λογότυπο της Zu+Elements, γίνεται αμέσως ορατός. Μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδισμα, που πραγματοποιείται με εσοχές στους τοίχους, το λογότυπο από τη μία μοιάζει να χάνεται και από την άλλη να ξεπροβάλλει και πάλι δυναμικά. Οι εσοχές, οι απότομες γραμμές και τα πολλά επίπεδα είναι χαρακτηριστικά σε ολόκληρο το χώρο. Τα γεωμετρικά σχήματα είναι πανταχού παρόντα, από την είσοδο ως την άλλη άκρη του καταστήματος και από το πάτωμα και τους τοίχους μέχρι το ταβάνι. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, προβάλλουν εξαιρετικά εντυπωσιακά, καθώς μοιάζουν να ξεφεύγουν από το πάτωμα και να καταλήγουν στο σχηματισμό ενός πάγκου, ενός τραπεζιού ή ακόμα και του ταμείου, η φόρμα του οποίου φαίνεται να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας.
Τα χρώματα παίζουν σε δύο κυρίως παλέτες. Το άσπρο δίνει ένα χαλαρό και φρέσκο χαρακτήρα στο χώρο, ενώ το έντονο, βαθύ κόκκινο χαρίζει μία δυναμική πινελιά. Οι ημιδιαφανείς καθρέφτες, που επενδύουν τους τοίχους, αποδίδουν μια αίσθηση πολυτέλειας και λάμψης, ενώ τα φύλλα ανοξείδωτου χάλυβα συνεχίζονται στο εσωτερικό, δημιουργώντας εσοχές και ράφια.

a a

 

Αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι ότι όλη η προσοχή του δημιουργού έχει επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες. Ο συνδυασμός των εσοχών και των δυναμικών προεξοχών δημιουργεί την εντύπωση ενός χώρου που έχει ζωή και κίνηση. Εδώ μέσα όλα μοιάζουν να έχουν διάθεση για παιχνίδι. Καθώς ο επισκέπτης προχωρά στο εσωτερικό του καταστήματος, οι αντικατοπτρισμοί στους τοίχους, στα ράφια από χάλυβα και στον κόκκινο διάδρομο, που διασχίζει το χώρο από τη μία ως την άλλη άκρη, τον κάνουν να αισθάνεται πως όλα τα πράγματα τριγύρω του αλληλεπιδρούν με αυτόν. Το… κερασάκι στην τούρτα είναι το ποίημα, που είναι γραμμένο κατά μήκος της οροφής. Ένα ποίημα, γραμμένο από τον Giorgio Borruso, ο οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να δώσει τη δική του εμπειρία από τη συνεργασία του με τη Zu+Elements.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα Giorgio Borruso Design κέρδισε για το κατάστημα Zu+Elements την πρώτη θέση στην κατηγορία των specialty stores με επιφάνεια μικρότερη των 140 τετραγωνικών μέτρων και το βραβείο καινοτομίας στην κατηγορία fixture design, στα πλαίσια της 39ης διοργάνωσης των International Store Design Awards, που πραγματοποίησε το Retail Design Institute στη Νέα Υόρκη.

 

c


PROJECT ID

Όνομα καταστήματος: Zu+Elements
Είδος καταστήματος: Flagship store αλυσίδας ένδυσης
Πελάτης: Zu+Elements - Phard Group
Τοποθεσία: Μιλάνο, Ιταλία
Εμβαδόν: 99 m2
Designer: Giorgio Borruso 
Photos: Alberto Ferrero

DESIGNER ID

Ο αρχιτέκτονας Giorgio Borruso, γεννημένος στην Ιταλία το 1968 και απόφοιτος της πολυτεχνικής σχολής του Παλέρμο, έχει να επιδείξει ένα πλούσιο portfolio από projects, που πολλοί διάσημοι σχεδιαστές και αρχιτέκτονες θα ζήλευαν. Ονόματα όπως τα Miss Sixty, Fornarina, Paul Frank, La Murrina, Fila, Snaidero, Caruso Affiliated και Family τον εμπιστεύθηκαν για το σχεδιασμό των χώρων τους. Έχοντας ιδρύσει την ομώνυμη σχεδιαστική ομάδα, η οποία συγκεντρώνει στο ενεργητικό της πολυάριθμα βραβεία, τιμές και αφιερώματα, έχει δημιουργήσει πολλά πρωτοποριακά projects, που κινούνται στους χώρους της αρχιτεκτονικής, του interior design, αλλά και του industrial design. Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστους συνδυασμούς υλικών και κινούμενα σε πρωτότυπες και δυναμικές γραμμές, τα projects της ομάδας έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον όσων λατρεύουν την αρχιτεκτονική αλλά και τα κολακευτικά σχόλια του διεθνούς Τύπου. Κλείνοντας τη σύντομη αναφορά στον Borruso, ο οποίος από το 1998 ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες, πρέπει να μνημονεύσουμε την πληθώρα σημαντικών βραβείων που αποδεικνύουν την αξία και τη σημασία του έργου του. Μεταξύ αυτών, αξίζει να αναφέρουμε τα Designer of the Year (1995), Retail Design Luminary (2006), Store of the Year (2004, 2006, 2009), American Architecture Award (2007), International Architecture Award (2008), IIDA Interior Design Award (2009), Retail Designer Influencer (2009), ARE Design Award (2010) και επιπλέον επτά βραβεία Good Design Awards και τέσσερα Red Dot Design Awards.


Δημοσιεύθηκε στο Instore τεύχος 55

 
Search for materials
Αναζητήστε εδώ :
 
Search for materials
 
Events
> p_public 2016\"Παιδί και το δημόσιο χώρο\"

Η ομάδα p_public, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ “p_public 2Ο16”.

Φέτος, θα εστιάσουμε στην σχέση παιδιού και δημόσιου χώρου, μέσω συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και δράσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πόλης των Χανίων, άμεσα συνδεδεμένων με τον θεματικό άξονα του φεστιβάλ.