Είδος
> Κατοικίες (αστικές)
> Κατοικίες (εξοχικές)
> Καταστήματα
> Γραφεία
> Bar-café
> Έπιπλο/Αντικείμενο
> Εστιατόρια
> Ξενοδοχεία
> Άλλοι χώροι
> Inspiration Tools
 
Σχεδιαστές
> AC BAU
> Barruso Giorgio
> Hayon Jaime
> P2EN Architects
> QUAD Interiors Architecture
> Πολίδης & Συνεργάτες
> Vonsung
> Design X
> Karim Rashid
> Ctrlzak
> Innovo Constructions
> Art Wave
> Sybarite
> Customade
> Path Architecture
> JOA - Jensen & Skodvin Arkitektkontor
> Μυρτώ Κιούρτη και Κώστας Τσιαμπάος
> Καμπά Δήμητρα
> Concept comm
> Art & Design Group
> Emcor
> Ελίνα Χατζηχρόνογλου
> Δημήτρης Φιλιππιτζής
> Convartis
> Μπίνου Μαρία
> Rkitekts
 
Eγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας.
E-MAIL:
 
Η EMCOR Τεχνική παρουσιάζει τα καινούργια της γραφεία
> inspiration


Η EMCOR Τεχνική όφειλε να επιδείξει στα καινούργια, ιδιόκτητα γραφεία της, ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, το οποίο να αναδεικνύει το εύρος των δυνατοτήτων της, που συνέβαλλαν στην επιτυχημένη διαδρομή της στο χώρο των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών.

Όταν η EMCOR Τεχνική ανέθεσε στη σχεδιαστική ομάδα της DIP τον σχεδιασμό του χώρου των καινούργιων της γραφείων, έθεσε ως προτεραιότητα της μελέτης τη μορφοποίηση των εταιρικών της αρχών. Έννοιες, όπως τεχνογνωσία, αρτιότητα κατασκευής, διαχείριση ανθρώπινου τεχνικού δυναμικού και αξιοπιστία, ακούστηκαν στις αρχικές προτάσεις και τέθηκαν ως προϋποθέσεις της σχεδιαστικής προσέγγισης.

1

Η ομάδα της DIP αναλαμβάνοντας τη μελέτη & σχεδίαση του χώρου αποφάσισε να κινηθεί σε τρεις παράλληλους άξονες. Κατά πρώτον, ξεκινώντας από την λειτουργικότητα και την εμφάνιση των γραφείων, υιοθετήθηκε μια -αν όχι νεωτερική- τουλάχιστον ισχυρή, διεθνής σχεδιαστική τάση, που ξεφεύγει από τα φουτουριστικά στερεότυπα.
Ο χώρος εργασίας της EMCOR, πέραν της προφανούς επίλυσης ζητημάτων, που αφορούν στην εύρυθμη καθημερινή λειτουργία της εταιρείας (γραφεία συνεργατών και διεύθυνσης, αίθουσα συναντήσεων, γραμματειακή υποστήριξη και χώρος αρχείου και υλικών), όφειλε να αποδεικνύει -κυρίως οπτικά- ότι μέσα του δουλεύει μια ομάδα, η οποία μπορεί να σκέφτεται, να σχεδιάζει, να υλοποιεί αλλά επιπλέον να μετατρέπει το παιχνίδι διαρκείας, που είναι ένα τεχνικό έργο, σε μία αξιόλογη και καλά οργανωμένη εμπειρία.
Η διαφάνεια των επί μέρους διαμερισμάτων του χώρου, η κοινή οπτική αντίληψη αλλά και η απομόνωση της ακουστικής έντασης, η συνειρμική χρήση κινηματογραφικών στοιχείων και η επανάληψή τους στο σχεδιασμό των κατόψεων, έμοιαζαν, εκ πρώτης όψεως, αναγκαίες συνθήκες για τη δημιουργία ενός υπερ-περιβάλλοντος εργασίας.

2Α

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε στην απόδοση, με τρόπο υποβλητικό, σκηνογραφικό και σίγουρα όχι διακοσμητικό, της παρουσίασης των αποτυπωμάτων της EMCOR μέσα στο χρόνο, είτε αυτά είναι ολοκληρωμένα έργα, είτε αυτά είναι απλά ίχνη, όπως σκίτσα, σχέδια και σημειώσεις.
Ψηφιακές εκτυπώσεις, σε τόνους του πετρόλ, ισορροπούν με το λευκό του πάγου, υπακούοντας έτσι σε μια αυστηρή διχρωμία και αντικαθιστώντας επάξια την κλασσική προβολή των έργων της εταιρείας με τη μεγέθυνση μιας κατασκευαστικής λεπτομέρειας.
Τέλος, η χρήση πρωτοποριακών υλικών σε καθαρές γεωμετρικές φόρμες, ανασύρει από το ασυνείδητο έννοιες, όπως η οργάνωση, η τάξη ή η εμπιστοσύνη, δηλαδή έννοιες ταυτόσημες με την επιθυμητή κατάληξη ενός τεχνικού εγχειρήματος αλλά ταυτόχρονα απαλλαγμένες από την ανία που μπορεί να υπονοούν.
Η παλέτα των υλικών, που συμμετείχαν στην κατασκευή, επιλέχθηκε γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, με μία ανανεωτική αντίληψη στη σύνθεσή της. Τα ίδια τα υλικά απέδειξαν -με την εφαρμογή τους και την αρτιότητα του τελικού τους φινιρίσματος- την κατασκευαστική δεινότητα που αναπτύσσει η EMCOR στις εργοληπτικές της αναλήψεις.

3α

Οι πάγκοι εργασίας κατασκευάστηκαν από Corian, υλικό που επιτρέπει την δυναμική ανάπτυξη επιφανειών σε μεγάλα μήκη, απαλλαγμένων από ενώσεις. Η επιλογή του λευκού χρώματος, σε συνδυασμό με την οπτική επαφή των εργασιακών χώρων, χαρίζει καθαρότητα, διαφάνεια και αίσθηση συνέχειας.
Διαχωριστικές επιφάνειες από κρύσταλλα επιτρέπουν στο φυσικό φως να διαχυθεί από τις μεγάλες προσόψεις του κτιρίου, αποτρέποντας την πολύβουη κίνηση του δρόμου να φτάσει στο δεύτερο όροφο. Το βιομηχανικό δάπεδο -ως δάνειο ή αναφορά σε δημόσιους χώρους και έργα- ανακλά τους κρυφούς φωτισμούς της οροφής, που επιλέχθηκαν ως η κύρια μη σημειακή πηγή φωτισμού.
Ανοξείδωτες λεπτομέρειες, γραφιστικές εφαρμογές σε Plexiglas και σύγχρονου τύπου φωτισμοί χαμηλής κατανάλωσης από λαμπτήρες LED, συμπληρώνουν την κατασκευή (ή τη θεατρικότητά της), η οποία οριοθετήθηκε από ένα αυστηρό οικονομικό προϋπολογισμό και υλοποιήθηκε από την ίδια την EMCOR σε ένα εξίσου αυστηρό χρονικό πλαίσιο.
Στους αρχικούς ενδοιασμούς για το πόσο σκόπιμο είναι ένας χώρος εργασίας να επισημαίνει με μία γραμμή σκηνοθετικής εξωστρέφειας την πρόδηλη εργασιακή ταυτότητα των χρηστών του και για το αν είναι λογικό το εργασιακό περιβάλλον να πρωταγωνιστεί και να υποβάλλει ρυθμούς κίνησης, κανόνες συμπεριφοράς ή αισθητικής αρμονίας, η EMCOR και η DIP απάντησαν θετικά.

4α

PROJECT ID

Ιδιοκτησία: EMCOR Τεχνική
Είδος έργου: Κατασκευή γραφείου
Τοποθεσία: Π. Φάληρο
Μελέτη-Σχεδιασμός: DIP
Κατασκευή και επίβλεψη: EMCOR Τεχνική
Διάρκεια έργου: Ιούνιος-Ιούλιος 2009
DESIGNER ID
Η DIP, με έδρα το Θησείο, απαρτίζεται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων εσωτερικών χώρων που επέλεξαν τη δραστηριότητά τους με τη σοβαρότητα που ένας ερασιτέχνης ενώνει την αγάπη του για την ευζωία με την εμμονή του για ένα θέμα, εξελίσσοντάς τα σε επάγγελμα. Η DIP ασχολείται με τις εφαρμοσμένες τέχνες σε επίπεδο μελέτης και κατασκευής και εμπορεύεται, αποκλειστικά και μόνον, το προϊόν τους. Ιδρύθηκε το 1990 και βασικός της κορμός είναι η Σμαρώ Κωνσταντινίδου και ο Παναγιώτης Κόντης.
Η ΕMCOR Τεχνική αναλαμβάνει κατασκευές και γενικά εργολαβίες διαμόρφωσης, επαγγελματικών χώρων, κατοικιών, καταστημάτων και κτιρίων, με κύρια πλεονεκτήματα τον σχολαστικό προγραμματισμό, την ποιότητα, και την συνέπεια προς το πελάτη.
Δημοσιεύθηκε στο Instore τεύχος 54 (12/2009)
 
Search for materials
Αναζητήστε εδώ :
 
Search for materials
 
Events
> p_public 2016\"Παιδί και το δημόσιο χώρο\"

Η ομάδα p_public, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ “p_public 2Ο16”.

Φέτος, θα εστιάσουμε στην σχέση παιδιού και δημόσιου χώρου, μέσω συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και δράσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πόλης των Χανίων, άμεσα συνδεδεμένων με τον θεματικό άξονα του φεστιβάλ.