Eγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας.
E-MAIL:
 
Ανοιχτός διαγωνισμός mateЯeality | 25 under 25
> news

Το Archstudies.gr σε συνεργασία με το Archisearch και το Design Lab προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό διπλωματικών εργασιών, με τίτλο «mateЯeality», τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν στην έκθεση «25 under 25» κατά την διάρκεια του Design Lab Athens 2015.

Ιδιαίτερο στοιχείο της έκθεσης είναι η δυνατότητα που δίνεται στους αποφοίτους των οποίων οι εργασίες θα επιλεγούν να τις παρουσιάσουν όχι μόνο μέσα από σχέδια και μακέτες, αλλά και με πρωτότυπες κατασκευές σε κλίμακα 1:1 (prototypes), κατασκευασμένες με τη συνεργασία εταιριών δομικών και διακοσμητικών υλικών που θα φιλοξενούνται στο φετινό Design Lab Athens. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται μέσω μιας διοργάνωσης η άμεση επαφή των νέων σχεδιαστών και του κατασκευαστικού κλάδου με σκοπό την κατασκευή πρωτοτύπων ως μέρος της έκθεσης αλλά και  ως τελικό στάδιο της συνθετικής διαδικασίας.

Η θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι ο τουρισμός ιδωμένος ως ένας άξονας παραγωγής αρχιτεκτονικής, διαμόρφωσης του χώρου και της ταυτότητας του εκάστοτε τόπου/τοπίου. Οι προτάσεις που αναζητούμε αφορούν – χωρίς ωστόσο να περιορίζονται σε - μελέτες ξενοδοχειακών και τουριστικών υποδομών. Το ζήτημα του τουρισμού προσεγγίζεται με διάθεση ευρείας ανάγνωσης έτσι ώστε να εμπεριέχει ένα εκτεταμένο σύνολο χώρων που «γοητεύουν» τον επισκέπτη· διαμορφώσεις του δημόσιου χώρου, επεμβάσεις σε οργανωμένες παραλίες, μουσεία, καταλύματα καθώς και αστικοί χώροι ψυχαγωγίας και εμπορίου, «χώροι εμπειρίας», εντάσσονται κατ’ αυτό τον τρόπο στην παραπάνω θεματική.

Η έκθεση «mateЯeality | 25 under 25» θα παρουσιαστεί στο Design Lab Athens 2015, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μεταξύ 15-17 Μαΐου.

Περισσότερα για την έκθεση


Το «mateЯeality | 25 under 25» αποτελεί μια απόπειρα καταγραφής των τάσεων που διαμορφώνονται σήμερα στην αρχιτεκτονική και το design. Μέσω της έκθεσης των διπλωματικών εργασιών επιχειρείται για πρώτη φορά η σύνδεση της αρχικής ιδέας, της απεικόνισης της καθώς και της υλικότητάς της με την κατασκευή πρωτοτύπων σε μία προσπάθεια μετάβασης από την έννοια του ά-κτιστου, χαρακτηριστικό των φοιτητικών εργασιών, στο πραγματικό κατασκευασμένο έργο.


Ιδιόμορφες στατικές επιλύσεις, εγχάρακτες επιφάνειες, μεταλλικές κατασκευές, πειραματισμοί με δομικά υλικά, ακόμα και τρισδιάστατες εκτυπωμένες δομές θα παρουσιαστούν ως κατασκευαστικές λεπτομέρειες κλίμακας 1:1 σε μια πλήρη απόδοση της αρχιτεκτονικής πρακτικής από τη σύλληψη στην κατασκευή!


Σκοπός του «mateЯeality | 25 under 25» είναι να εντοπίσει τις προοπτικές εξέλιξης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τόσο υπό την επίδραση των νέων τεχνολογιών όσο και υπό τις υφιστάμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, διαμορφώνοντας για πρώτη φορά ένα κοινό τόπο μεταξύ αγοράς, κατασκευής, αρχιτεκτόνων και φοιτητών.

Το archstudies.gr καλεί αποφοίτους σχολών αρχιτεκτονικής και μεταπτυχιακών προγραμμάτων να αποστείλουν τις διπλωματικές τους εργασίες ώστε να κριθούν και να επιλεγούν οι 25 που θα συμμετάσχουν στην έκθεση. Η επιλογή των εργασιών που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση θα γίνει από πενταμελή κριτική επιτροπή νέων αρχιτεκτόνων, υπό τη αιγίδα του ηλεκτρονικού περιοδικού archisearch και του archstudies.gr. Οι 25 διπλωματικές που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στην έκθεση με την χρήση αφίσας, μακέτας και ψηφιακών μέσων ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επικοινωνία με εκπροσώπους εταιρειών από τον τομέα των κατασκευαστικών/δομικών υλικών ώστε μέσα από την συνεργασία, τις τεχνικές συμβουλές αλλά και την παροχή των απαιτούμενων υλικών να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός πρωτότυπου/δοκιμίου της διπλωματικής τους εργασίας. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα είναι κομμάτι της έκθεσης ενώ μετά το πέρας αυτής θα δοθεί στον κάθε συμμετέχοντα.

Ζητούμενα και χρονοδιάγραμμα

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν το απαιτούμενο υλικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση submissions@archstudies.gr μέχρι και την Τρίτη 14 Απριλίου 2015. Εκπρόθεσμες προτάσεις δε θα γίνονται δεκτές. Τα απαιτούμενα είναι τα παρακάτω:

> 1 αφίσα Α1 σε κάθετη διάταξη ( portrait ) με ανάλυση 300dpi σε μορφή .pdf

Οι αφίσες πρέπει να περιέχουν μία συνεκτική παρουσίαση της διπλωματικής        εργασίας μέσα   από εικόνες, σχέδια, σχεδιαγράμματα, φωτορεαλιστικά και σύντομα    επεξηγηματικά κείμενα (εναλλακτικά μπορεί να γίνει χρήση του ίδιου κειμένου που      ζητείται παρακάτω ενταγμένο γραφιστικά στην αφίσα).

> Σύντομο κείμενο περιγραφής ιδέας-σύνθεσης σε μορφή .txt ( max 500 λέξεων )

Προαιρετικά συμπεριλάβετε κείμενο με την περιγραφή της προτεινόμενης             λεπτομέρειας     προς     κατασκευή σε         μορφή .txt ( max 200 λέξεων ).

> 4-5 φωτογραφίες της μακέτας καθώς και οι διαστάσεις της

για να προβλεφθεί η τοποθέτηση της στην έκθεση

> Στοιχεία επικοινωνίας και στοιχεία αποφοίτου σε μορφή .txt

( Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, email, Τηλέφωνο επικοινωνίας | Τίτλο διπλωματικής          εργασίας, Ημερομηνία εκπόνησης, Επιβλέποντες καθηγητές,  Σχολή / Τμήμα     φοίτησης )

Μετά την συλλογή του υλικού η κριτική επιτροπή θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει τους νικητές οι οποίοι θα ανακοινωθούν στις 17 Απριλίου 2015 μέσα από τον ιστότοπο και την σελίδα του archstudies.gr στο facebook αλλά και με αποστολή email στους ενδιαφερόμενους. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν έπειτα να αποστείλουν την μακέτα της διπλωματικής τους σε χρόνο και μέρος που θα ανακοινωθεί μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενώ θα δοθούν και περεταίρω διευκρινήσεις όσον αφορά την επαφή των συμμετεχόντων με τους εκθέτες κατασκευαστικών υλικών του Design Lab Athens.

Επιγραμματικά το χρονοδιάγραμμα:

30 Μαρτίου ______ OPEN CALL

14 Απριλίου ______ Application Deadline

17 Απριλίου ______ Ανακοίνωση / Επιβεβαίωση συμμετοχών

18-25 Απριλίου ___ Αποστολές μακετών

1-15 Μαΐου ______ Επαφή εταιρειών-φοιτητών-workshops κατασκευής.

15-17 Μαΐου _____ Έκθεση 25 under 25 στο Design Lab Athens 2015

Εμπλεκόμενοι φορείς

Design Lab

Το portal www.design-lab.gr αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρείας Demand Customize Marketing ΜΕΠΕ, η οποία δραστηριοποιείται από το 2000 στο χώρο των ειδικών εκδόσεων και της οργάνωσης  εκθέσεων και events. Είναι η διοργανώτρια εταιρεία του Design Lab show, της πρωτοποριακής εκδήλωσης για το αρχιτεκτονικό, το interior και το industrial design, του 100% Hotel Show (του boutique εκθεσιακού concept για Ξενοδόχους και Επαγγελματίες Τουρισμού), καθώς και της Shop & Retail (Έκθεσης για τη  σχεδίαση, την ανακαίνιση, τη διακόσμηση, τον εξοπλισμό και την οργάνωση καταστημάτων, καθώς και για το in store marketing & merchandising).

Archisearch

Το ΑRCHISEARCH.gr ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Βασίλη Μπαρτζώκα και είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης που ερευνά, επιλέγει και παρουσιάζει θέματα που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και, γενικότερα, στον κόσμο.

Ερευνά το σήμερα και το αύριο της παραγωγής πολιτισμού μέσα από την αρχιτεκτονική, και τον πιθανό διάλογο με το design, τις τέχνες, την γραφιστική, και την οικολογία. Το ARCHISEARCH.gr αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της εταιρίας DEMAND CUSTOMIZE MARKETING (η οποία διοργανώνει τις εκθέσεις 100% Hotel Show και Design Lab Show) στην επιμέλεια Παράλληλων Εκδηλώσεων σχετικών με τις δραστηριότητές του, ενώ δημιουργεί περιεχόμενο μέσα από την συνεργασία με τον αρχισυντάκτη του Αρχιτέκτονα, Σταύρο Μαρτίνο.

Archstudies.gr

Το archstudies είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα με αντικείμενο τη δημοσίευση, ανάδειξη, συλλογή και αρχειοθέτηση project αρχιτεκτονικής,design και εικαστικών, από φοιτητές αρχιτεκτονικής, γραφιστικής και εφαρμοσμένων τεχνών, προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 
Search for materials
Αναζητήστε εδώ :
 
Search for materials
 
Events
> p_public 2016\"Παιδί και το δημόσιο χώρο\"

Η ομάδα p_public, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ “p_public 2Ο16”.

Φέτος, θα εστιάσουμε στην σχέση παιδιού και δημόσιου χώρου, μέσω συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και δράσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πόλης των Χανίων, άμεσα συνδεδεμένων με τον θεματικό άξονα του φεστιβάλ.